Sitemizde Ara

  • Haber uçururken, kendi nasıl uçtu?
  • Twitter’daki hesap, medya pazarına uymadı
  • Ünlü CNN sunucusu Octavia Nasr’ın vay başına gelenler…


RAPORU HAZIRLAYANLAR:
Azime Acar & Ender Bölükbaşı



Medya kazalarında son zamanlarda sosyal medya kazalarının ağırlığı daha da hissedilir oldu.

Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri artık “anında tekzip” mekanizması olarak kullanılıyor.

Bir ünlü veya bir siyasetçinin, hakkında çıkan “haberin tekzip edilmesi” için hukuki yollara başvurup, günler hatta aylar sonra “pul kadar düzeltme” metnini yayınlatmasına neredeyse ihtiyaç kalmadı.

Hakkındaki yanlış haberi, ünlüler veya siyasetçiler “anında” twitter’a girip “düzeltiyor” ya da moda deyişle "twitliyor".

Twitter gibi “haber uçuran” sitelerdeki ifadeler artık öylesine ciddiye alınıyor ki resmen saygın basın kuruluşlarının haber kaynağına dönüşmüş durumda.

Hatta twitter’da yazılan bir yorum çok ünlü bir gazeteciyi işinden bile edebiliyor.



Nasıl mı?

CNN’in Arap kökenli Amerikalı ünlü gazeteci ve sunucusu Octavia Nasr, twitter’da vefat eden Lübnanlı Şii lider Muhammed Hüseyin Fadlallah hakkında “övücü” ifadeler yazınca, ışık hızıyla işinden kovuldu.

1990 yılından bu yana CNN’de çalışan Nasr, twitter hesabında, "Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın vefat ettiğini duymak üzücü. Çok saygı duyduğum Hizbullah'ın devlerinden birisi... Lübnan" diye yazınca, CNN yönetimi, “Hiçbir çalışan kendi siyasi fikirlerini halka açık bir ortamda yayınlayamaz” şeklindeki iş akdi maddesini neden gösterip, Nasr’ın işine son verdi.


SONUÇ

Sanal dünyanın sosyal er meydanı twitter, CNN yönetimi tarafından “halka açık bir ortam” olarak yorumlandığından, Nasr “samimi” duygularının kurbanı oldu.

CNN’in Ortadoğu uzmanı ünlü gazeteci Oktavia Nasr’ın açıklaması ise her tarafı ile ders dolu.

"140 karakterin özellikle Ortadoğu'yu ilgilendiren hassas ve tartışmalı konularda yorum yapmak için kullanılmaması gerektiğini ve bu hadisenin iyi bir ders olduğunu” söyleyen Nasr, CNN’deki bloguna şunları yazdı:

“Bu kadar komplike bir konuda böyle kısa ve basit bir yorum yapmamalıydım. Fadlallah’ın yaptıklarını destekliyormuşum gibi bir izlenim oluştu. Ben sadece kadın haklarını savunmasını takdir ediyorum, diğer yaptıklarına asla arka çıkmıyorum”

Amerikan yönetiminin  “terörist” olarak kabul ettiği Fadlallah  ile ilgili sözlerinin nerelere kadar ulaşacağını Hristiyan Arap kökenli Octavia Nasr’ın bilemediği anlaşılıyor.

Yani twitter’daki hesap medya pazarına uymuyor.